Concert voor de Fuhrer

Start
Laatste nieuws
Biografie
Bibliografie
Jeugdboeken
Column
Eerder verschenen
Links 

 

 

CONCERT VOOR DE FÜHRER

 

CONCERT VOOR DE FÜHRER verscheen eerder bij Uitgeverij De Geus. Deze derde

druk wordt gepubliceerd door Uitgeverij Léon van Dorp.

Het boek verschijnt opnieuw vanwege de herdenking in september van Operatie

Market Garden, een geallieerd offensief in september 1944 om Nederland te

bevrijden. Het was deels een mislukking omdat de laatste brug een brug te

ver bleek en het westen van Nederland te maken kreeg met de hongerwinter.

Vlak voordat de geallieerden in september 1944 Operatie Market Garden inzetten, wordt de jonge Duitse soldaat Hermann tijdens een verkenningspatrouille alleen op onderzoek uitgestuurd. Hij bevindt zich, in de buurt van Grave, op bekend terrein. Zijn Nederlandse moeder komt er vandaan en hij is er vaak op vakantie geweest bij zijn grootouders.

De onverwachte geallieerde aanval brengt Hermann letterlijk tussen twee vuren: dat van de vijand die niet zijn persoonlijke vijand is en dat van het Duitse leger dat hem, als gedwongen lid van de Hitlerjugend, tegen zijn  wil in het leger heeft ingelijfd.

Hermann vlucht een kerk binnen. Het orgel in de gewijde ruimte doet hem de oorlog even vergeten. Als hij het instrument aanraakt weet hij het: dit is het orgel waarop hij zijn leven lang al wilde spelen. Hij neemt plaats achter het orgel en speelt. Het wordt een concert voor zichzelf en voor zijn vriend en medesoldaat Manfred Reifsche, het wonderkind op de piano. Herinneringen aan zijn jeugd vermengen zich met gedachten aan Manfred, die als deserteur omgekomen is door het vuurpeloton.

Terwijl buiten de oorlog in alle hevigheid woedt, levert Hermann een innerlijke strijd met een gebeurtenis die zijn jonge leven zo zwaar heeft getekend dat hij niet meer aan het noodlot kan ontkomen.

 

Het verhaal is gebaseerd op een ware gebeurtenis in het kleine dorp Velp bij Grave.  

Terug

 

 
Copyright: Ton van Reen.
Contact: tonvanreen@planet.nl