Gevallen ster

Start
Laatste nieuws
Biografie
Bibliografie
Jeugdboeken
Column
Eerder verschenen
Links 

 

 

GEVALLEN STER

In 1960 krijgt dienstplichtig soldaat Lucas van de aalmoezenier te horen dat zijn meisje zwanger is. Zij zal, omdat ze niet getrouwd zijn, naar de Vroedvrouwenschool en het daarbij horende tehuis voor ongehuwde moeders in Heerlen worden gestuurd en haar kind voor adoptie moeten afstaan. De deftige ouders van Feike willen hun dochter niet laten trouwen met een zoon van een arbeider. Kwaad over het onrecht bezoekt Lucas de schrijver Antoon Coolen, wiens bewogen boeken over de peelwerkers hij gelezen heeft. Hij vraagt hem een boek te schrijven over wat hem en Feike wordt aangedaan. GeÔnspireerd door de gesprekken met Lucas begint Coolen aan het verhaal. 

  Lucas komt in het legerkamp la Courtine in Frankrijk terecht. Daar leest hij de sociaal geÔnspireerde boeken van Emile Zola. Hij neemt zich voor om na zijn diensttijd zijn kind terug te halen en samen met zijn meisje naar Frankrijk te vluchten. Het loopt anders af. Antoon Coolen komt onder raadselachtige omstandigheden om het leven. Men fluistert over een politieke moord, omdat Coolen werkt aan een boek over de collaboratie van de Brabantse grootindustriŽlen in de Tweede Wereldoorlog. Dan besluit Lucas zijn verhaal zelf te schrijven.

 

GEVALLEN STER is gebaseerd op het ware verhaal van Lucas.

In de Vroedvrouwenschool in Heerlen, maar ook in andere katholieke instellingen in Nederland en BelgiŽ,  werden tot in de jaren zeventig honderden kinderen  van ongehuwde vrouwen afgenomen, veelal op last van priesters. Vaak werden ze illegaal bij adoptieouders  ondergebracht. 

 

Terug

_____________________________  

 

 
Copyright: Ton van Reen.
Contact: tonvanreen@planet.nl