Jij bent een lekker dier

Start
Laatste nieuws
Biografie
Bibliografie
Jeugdboeken
Column
Eerder verschenen
Links 

 

Terug

PERSBERICHT

Jij bent een lekker dier is het tweede jeugdboek van Ton van Reen dat in korte tijd verschijnt bij Compaan uitgevers.

Het is een spannend verhaal over de evolutie van mens en dier. Net als het recent verschenen Ekeltje is het boek geďllustreerd door Mike Monaghan. Jij bent een lekker dier ligt vanaf 13 mei in de winkel.

Het boek

In Jij bent een lekker dier speelt Bčr, de mosasaurus die in 1998 is ontdekt in Limburg, een hoofdrol. Samen met Meike, die een werkstuk maakt over hagedissen en hun familie. Met haar klas bezoekt ze het Natuurhistorisch Museum Maastricht, waar de versteende schedel van Bčr wordt bewaard, en Blijdorp, om de laatste grote levende familieleden van de hagedissen te zien: de komodovaranen.

Op een nacht wordt Meike wakker. Een groot blauw oog kijkt haar aan door het raam. Het is Bčr. Ze worden vriendjes. Meike klimt op de rug van Bčr en zwemt met hem door de subtropische Krijtzee.

Het boek is een volledig geďllustreerde hardcover. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen het zelf lezen, voor jongere kinderen, vanaf 4 jaar, is Jij bent een lekker dier geschikt als voorleesboek. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

De auteur

Ton van Reen (1939) publiceerde romans, verhalen, reisverhalen, gedichten en jeugdboeken. Zijn historische jeugdroman De Bende van de Bokkenrijders is een klassieker, die succesvol werd verfilmd. Voor kinderen schrijft Van Reen graag over geschiedenis, maar ook over de natuur en het leven van dieren. De auteur woont in een natuurgebied in Limburg. Eerder dit jaar verscheen Ekeltje bij Compaan uitgevers.

Ton van Reen, Jij bent een lekker dier    Cover Jij bent een lekker dier

ISBN: 978-94-903745-2-5

92 pagina’s (volledig geďllustreerd)

14,50

De evolutie als spannend verhaal

Mocht u Ton van Reen willen spreken met het oog op uw eventuele publicatie, dan kunt u contact met ons opnemen.

Tot slot verzoeken wij u vriendelijk om even te melden als u aandacht besteedt of heeft besteed aan Jij bent een lekker dier. Dat kan via info@compaanuitgevers.nl.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bčr, de mosasaurus

Jij bent een lekker dier is een spannend verhaal over de evo­lutie van mens en dier. Bčr, de mosasaurus die in 1998 in de ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg is ontdekt, speelt erin een hoofdrol. De vinders van de resten van het beest, gaven hem de naam Bčr, een echte Maastrichtse jongensnaam. Bčr was een hagedisachtig reptiel van ongeveer veertien me­ter lang. Hij leefde 66 miljoen jaar geleden in de ondiepe zee die Limburg en de aangrenzende gebieden in België toen over­spoelde. Zijn versteende schedel ligt nu in het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

Al veel eerder werden er in de ondergrondse mergelgroeven van de Sint-Pietersberg resten van mosasaurussen gevonden. In 1764 vonden arbeiders een schedel, met bovenkaak en twee onderkaakhelften, van een mosasaurus die nu nog bewaard wordt in het Teylers Museum te Haarlem. Enkele jaren later werd in een van de galerijen de grote schedel gevonden van een mosasaurus die aanvankelijk werd aangezien voor een kro­kodil of potvis. Het was een spectaculaire vondst, maar helaas namen de Fransen 'het grote dier' in 1795 als oorlogsbuit mee naar Parijs. De vondst van Bčr maakte veel goed. Bčr is nu een van de attracties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht dat een enorme collectie fossielen in beheer heeft, waaronder een handjevol resten van een Nederlandse dinosaurus. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is bij uitstek geschikt voor schoolbezoek.

Kinderen die Jij bent een lekker dier hebben gelezen en meer willen weten over de evolutie, zijn er van harte welkom. Kijk op www.nhmmaastricht.nl

Jij bent een lekker dier is niet alleen een spannend leesverhaal voor kinderen maar het boek is ook bij uitstek geschikt voor gebruik op scholen bij natuurkunde- en biologielessen.

Natuurhistorisch Museum Maastricht

 

Terug

 

 
Copyright: Ton van Reen.
Contact: tonvanreen@planet.nl