Terug

 

ONTSNAPT AAN DE GALG

 

De klassieker De Bende van de Bokkenrijders (Uitgeverij De Geus) wordt veel gelezen en voorgelezen op scholen. Het boek werd beroemd door de verfilming voor televisie, een 13-delige serie die in 1994 in Montreux werd bekroond als beste Europese jeugdserie.

  Uitgeverij Dyslexion brengt het boek nu in het onlangs speciaal ontwikkelde lettertype voor kinderen met dyslexie. Omdat het boek met 610 bladzijden te omvangrijk is voor moeilijk lezende kinderen zal de uitgeverij  het boek laten verschijnen in de vier ook los van elkaar te lezen delen. Vanaf nu kunnen schoolklassen  gezamenlijk  Ontsnapt aan de galg, Vurige ruiters, De gesel van het zwarte goud en Het loon van de duivel lezen.

Hoofdpersoon in De bende van de bokkenrijders is de twaalfjarige boerenzoon Mathijs uit het gehucht De Heek bij Valkenburg, die assistent wordt van chirurgijn Joseph Kirchoffs in Kerkrade. De befaamde dokter zal de geschiedenis in gaan als de meeste bekende aanvoerder van de bendes van hongerdieven die stelen bij de rijken en geven aan de armen. De honger  in Nederland, Vlaanderen en het Duitse  Rijnland ontstond vooral door misoogsten en veesterfte.  Mathijs leert lezen en schrijven. Door zijn schranderheid  wordt hij leerling-chirurgijn, maar ook bokkenrijder en maakt hij mee dat de bende op gruwelijke wijze wordt vervolgd. Honderden bokkenrijders sterven aan de galg, op het rad of op de brandstapel.

  Net als bij zijn andere historische boeken hield Ton van Reen de waarheid van de geschiedenis nauwgezet in het oog. Hij bestudeerde honderden processtukken in de archieven van Nederland, BelgiŽ en Duitsland.

 

Uitgeverij Dyslexion

www.dyslexion.nl

                                                           

 

Terug

 

 

 

 
Copyright: Ton van Reen.
Contact: tonvanreen@planet.nl