De sperwer van Maheux

Jean Carrière

Gevolgd door In het spoor van de Camisards van Ton van Reen

De sperwer van Maheux is de roman van de stilte, over de eenzame strijd van een mens tegen natuurmacht en natuurgeweld in een van de robuuste uithoeken van Frankrijk, de onherbergzame Cevennen.

Het landschap biedt meer steen dan aarde, de zomers zijn drukkend heet, de winters ijzig koud, en bijna het hele jaar door heerst een alles doordringende wind. De boeren zitten er al generaties vastgeklonken aan vrijwel niets opleverende stukjes land. Ze leven eenzaam, sterven eenzaam. De dorpen raken ontvolkt.

de sperwer van maheux

De sperwer van Maheux gaat over de laatste bewoners van Maheux, het laatste gezin dat in 1947 nog gebleven is.

Carrière hanteert een stijl die de dingen neerzet ‘alsof men ze zou kunnen vastpakken’. De natuur, het dorp, de dieren, de wanhopig vechtende mensen, ze staan in zeldzame scherpte voor ons.

Jean Carrière (1928-2005) won in 1972 de Prix de Goncourt voor De sperwer van Maheux. Na meer dan 40 jaar is dit veelgezochte en moeilijk te vinden boek weer verkrijgbaar.

De sperwer van Maheux wordt gevolgd door de reisnovelle In het spoor van de Camisards van de schrijver Ton van Reen. Van Reen ging op zoek naar het werkelijke Maheux, maar hij kwam tot de ontdekking dat hij eigenlijk op zoek was naar de ‘waarheid’ van het verhaal van Carrière.

In het spoor van de Camisards speelt zich niet alleen af in het woeste Cevennenland, maar flitst ook continu terug naar het leven van alledag in Limburg.

De sperwer van Maheux, Uitgeverij IJzer, 2016, ISBN 9789086841332, Paperback