Laatste nieuws

Start
Laatste nieuws
Biografie
Bibliografie
Jeugdboeken
Column
Eerder verschenen
Links 

 

 

 Nieuwste werk  

 

De lichtverkoper

 

 

Ton van Reen

De lichtverkoper

Roman over het leven in Limburg in de negentiende eeuw

320 blz., € 19,50

ISBN 978-90-6265-753-7

eerste en tweede druk 2013 exclusief voor lezers van Dagblad De Limburger

derde druk maart 2019, voor het eerst in de boekhandel

 

Maastricht in het jaar 1873. De twaalfjarige Caspar Marres woont in de Cité Ouvrière, het mensenpakhuis dat grootindustrieel Petrus Regout voor arbeiders van zijn fabrieken heeft laten bouwen, dicht bij hun werk. Hoewel iedereen in het gezin Marres werkt, komen ze toch nauwelijks rond. De schatrijke Regout en de andere fabrieksdirecteuren worden in hun liberale overtuigingen gesteund door behoudende geestelijken die de arbeiders leren dat de macht wordt geschonken door God en dat de armen de rijken moeten accepteren. Na school, en later ook na zijn werk in de fabriek, verkoopt Caspar huis aan huis kaarsen en gaskousjes, petroleum en lampolie. Op straat ontmoet hij de mensen die er nog slechter aan toe zijn, zoals Leen en de weesmeisjes die als prostituee moeten werken. Door een zwaar ongeluk in de fabriek, waar kinderarbeid heel gewoon is, komt hij in het ziekenhuis terecht en leert daar Troef kennen, een voormalige weesjongen die hem leert wat vrijheid is.

De Lichtverkoper werpt licht op een donker tijdperk in de geschiedenis van de arbeiders, niet alleen in Maastricht, maar overal in het land. In de eeuw van de opkomst van de industrie werd van de arbeiders verwacht dat ze gehoorzaam waren aan de baas en aan de Kerk en dat ze hun armoede, het gebrek aan woonruimte en de hoge kindersterfte in hun gezinnen moesten zien als de beproeving in dit leven dat later beloond zou worden in de hemel. Maar Caspar en zijn invalide broer Joes, die de geschiedenis van zijn familie en van de stad opschrijft in schriftjes, willen een goed leven op deze wereld. De Lichtverkoper is de ontroerende geschiedenis van Caspar en zijn familie, hun vrienden en de arbeiders die langzaam tot het inzicht komen dat ze hun armoede en hun rechteloosheid niet langer moeten accepteren. Het is de geschiedenis van een stad met een kleine bovenlaag van rijken en een grote meerderheid van armen die nauwelijks of niet in hun bestaan kunnen voorzien. Het is ook het verhaal van de paupers die op straat leven, de bedelaars, de prostituees en de invaliden die kansloos zijn in deze harde maatschappij.

Ton van Reen schreef dit boek om stem te geven aan de mensen die het slachtoffer waren van de hebzucht van de kleine groep schatrijke industriëlen die kapitalen verdienden over de ruggen van hun arbeiders en hun gezinnen. Dit boek verscheen eerder als feuilleton in Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad en werd enthousiast door de lezers ontvangen.

 

 

--------------------------------------------------------------

 

 

 

DOCHTERS

 

Lennert  Rosenberg, 59 jaar, journalist in Afrika voor de Volkskrant, reist met de nachttrein naar Zwitserland voor de bruiloft van zijn dochter Miriam. Aan het begin van de reis ontmoet hij Nena, een jonge vrouw, op weg naar haar ouders in Zwitserland.

Al vlug blijkt dat ze belangstelling hebben voor dezelfde dingen. Ondanks het grote leeftijdsverschil begrijpen ze elkaar. Door urenlang oponthoud, er is iemand onder de trein gelopen, verkennen ze het nachtelijke Keulen. Als de trein na middernacht vertrekt, komt hij niet meer op tijd aan in Freiburg voor de aansluitende trein naar Bazel. Omdat ze lang moeten wachten, besluiten ze een dag in Freiburg te blijven, de stad waar de roots van Nena's familie liggen.

Speelde Lennert even met het idee dat een verhouding met haar mogelijk zou zijn, nog net op tijd begrijpt hij dat zij geen minnaar zoekt, maar iemand die haar begrijpt. Doordat hij na zijn scheiding van zijn dochter Miriam is vervreemd, lijkt hij in Nena de dochter te vinden die hij heeft gemist. En zij vindt de vertrouwdheid van de vader die ze kwijt is.

Langzaam ontvouwt zich het levensverhaal van haar familie die in de oorlog naar Zwitserland is gevlucht. En het verhaal van haar vader die zijn best doet zijn Joodse verleden te verhullen en probeert een authentieke Zwitser te zijn.

Door haar verhalen gaan zijn ogen open voor zijn eigen geschiedenis die hij is ontvlucht door zich in Afrika te vestigen.

 

 

 

Ton van Reen schreef onder meer romans, kinder- en jeugdboeken en joiurnalistiek werk.vaak over Afrika, in kranten zoals de Volkskrant, de GPD-kranten, en in tijdschriften. Een aantal verhalen over de cultuurshock in Afrika werden gebundeld in WEENSE WALSEN IN MOMBASA. Ook schreef hij de novelle EEN OCHTEND IN CAIRO, een inleiding bij het werk van de Egyptische Nobelprijswinnaar Naguib Mahf

 

-----------------------------------

Katapult

 

 

Oproer in Amsterdam

 

David Meyer, elf jaar, deed een steen in de houder van zijn katapult en mikte op de zon.

Met een hevige knal, als van brekend glas, spatten grote delen van de vurige bal en vielen

als brandbommen op de stad.

 Een stuk zo groot als een wagenrad sloeg in bij café-restaurant Americain aan het Leidseplein.

De explosie drukte de muren in. In korte tijd brandde het hotel als een fakkel. Het vuur vond

gretig voedsel in het kurkdroge houtwerk, het pluche van de salons en de garderobes van de

in het hotel verblijvende sterren uit de show- en de televisiebusiness.

Een schroeiend gordijn van rook en de stank van verbrand vlees stegen op uit de loeiende

vlammen.

 Vanaf zijn post op het dak van hotel Mariott had David een weids uitzicht over het hele zootje

dat Amsterdam heette. Her en der duidelijk herkenbare punten: het stadhuis, de Bijenkorf,

het hoekige gebouw van de Shell met zijn blinde muren, de fabrieken in Noord die hun gifgele rook

over de stad uitbliezen, het Ij, schepen in de dokken staken hun enorme rompen onfatsoenlijk

hoog boven het water uit. Rond de stad de gordel van betondorpen. Het massief van de Bijlmer.

Meer naar het noorden een grijze vlakte van water, weilanden en mist.

 

 

 

 

 

 

                                         

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Terug

 

 

 

 
Copyright: Ton van Reen.
Contact: tonvanreen@planet.nl