Laatste nieuws

Start
Laatste nieuws
Biografie
Bibliografie
Jeugdboeken
Column
Eerder verschenen
Links 

 

 

 Nieuwste werk  

 

 DOCHTERS

 

Lennert  Rosenberg, 59 jaar, journalist in Afrika voor de Volkskrant, reist met de nachttrein naar Zwitserland voor de bruiloft van zijn dochter Miriam. Aan het begin van de reis ontmoet hij Nena, een jonge vrouw, op weg naar haar ouders in Zwitserland.

Al vlug blijkt dat ze belangstelling hebben voor dezelfde dingen. Ondanks het grote leeftijdsverschil begrijpen ze elkaar. Door urenlang oponthoud, er is iemand onder de trein gelopen, verkennen ze het nachtelijke Keulen. Als de trein na middernacht vertrekt, komt hij niet meer op tijd aan in Freiburg voor de aansluitende trein naar Bazel. Omdat ze lang moeten wachten, besluiten ze een dag in Freiburg te blijven, de stad waar de roots van Nena's familie liggen.

Speelde Lennert even met het idee dat een verhouding met haar mogelijk zou zijn, nog net op tijd begrijpt hij dat zij geen minnaar zoekt, maar iemand die haar begrijpt. Doordat hij na zijn scheiding van zijn dochter Miriam is vervreemd, lijkt hij in Nena de dochter te vinden die hij heeft gemist. En zij vindt de vertrouwdheid van de vader die ze kwijt is.

Langzaam ontvouwt zich het levensverhaal van haar familie die in de oorlog naar Zwitserland is gevlucht. En het verhaal van haar vader die zijn best doet zijn Joodse verleden te verhullen en probeert een authentieke Zwitser te zijn.

Door haar verhalen gaan zijn ogen open voor zijn eigen geschiedenis die hij is ontvlucht door zich in Afrika te vestigen.

 

 

 

Ton van Reen schreef onder meer romans, kinder- en jeugdboeken en joiurnalistiek werk.vaak over Afrika, in kranten zoals de Volkskrant, de GPD-kranten, en in tijdschriften. Een aantal verhalen over de cultuurshock in Afrika werden gebundeld in WEENSE WALSEN IN MOMBASA. Ook schreef hij de novelle EEN OCHTEND IN CAIRO, een inleiding bij het werk van de Egyptische Nobelprijswinnaar Naguib Mahf

 

-----------------------------------

Katapult

 

 

Oproer in Amsterdam

 

David Meyer, elf jaar, deed een steen in de houder van zijn katapult en mikte op de zon.

Met een hevige knal, als van brekend glas, spatten grote delen van de vurige bal en vielen

als brandbommen op de stad.

 Een stuk zo groot als een wagenrad sloeg in bij café-restaurant Americain aan het Leidseplein.

De explosie drukte de muren in. In korte tijd brandde het hotel als een fakkel. Het vuur vond

gretig voedsel in het kurkdroge houtwerk, het pluche van de salons en de garderobes van de

in het hotel verblijvende sterren uit de show- en de televisiebusiness.

Een schroeiend gordijn van rook en de stank van verbrand vlees stegen op uit de loeiende

vlammen.

 Vanaf zijn post op het dak van hotel Mariott had David een weids uitzicht over het hele zootje

dat Amsterdam heette. Her en der duidelijk herkenbare punten: het stadhuis, de Bijenkorf,

het hoekige gebouw van de Shell met zijn blinde muren, de fabrieken in Noord die hun gifgele rook

over de stad uitbliezen, het Ij, schepen in de dokken staken hun enorme rompen onfatsoenlijk

hoog boven het water uit. Rond de stad de gordel van betondorpen. Het massief van de Bijlmer.

Meer naar het noorden een grijze vlakte van water, weilanden en mist.

 

 

 

 

 

 

                                         

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

 

 

DE VERDWENEN STAD  

 

Roermond. Een man die verdwaald is in de kleine wereld van een provinciestad

met corrupte politici en in de tijd achtergebleven priesters van een

vermolmde Kerk,die lijdt onder het trommelvuur van de pers die

de misdaden door religieuzen aan de kaak stelt.

DE VERDWENEN STAD verschijnt in oktober.

 

Timo Wolters, advocaat in Roermond maar woonachtig in Horn, wordt wakker na een nare droom. Hij heeft gedroomd dat hij thuiskomt van het werk en dat zijn huis, zijn vrouw en zijn kinderen verdwenen zijn. Bij navraag bij de buren, blijkt dat ze hem en zijn gezin niet kennen. Maar gelukkig, hij is wakker en alles lijkt gewoon. Terwijl hij zich scheert, overdenkt hij de komende dag. Spanningen op zijn kantoor en in zijn huwelijk noodzaken hem een paar pilletjes Seroxat  te nemen.

Hij rijdt naar Roermond, maar halverwege de Hornerweg, met links en  rechts de waterplassen van Hatenboer en de Weerd, ziet hij opeens dat de contouren van de stad zijn verdwenen. Hij vermoedt dat het nog iets te maken heeft met zijn droom, een stad kan niet zo maar ineens verdwijnen, zeker niet als hij de contouren weerspiegeld ziet in het water.

DE VERDWENEN STAD is een roman over het leven van een advocaat in een kleine stad, waar iedereen elkaar kent. In zijn jonge jaren droomde hij van een roemrijk leven als advocaat in grote zaken zoals zijn collega's van kantoor en zijn beroemde confrater Kolkowitz die behartigen. En een carrière in de politiek. In plaats daarvan is hij blijven steken in de ruzies van middenstanders over een vlaggenmast of stoeptegel.

Op deze ochtend vindt hij Roermond niet en verdwaalt hij in een zoektocht naar de stad, maar vooral in de zoektocht naar zichzelf.   

Een man die zichzelf verloren is in de kleine wereld van een provinciestad met corrupte politici en in de tijd achtergebleven priesters van een vermolmde Kerk, die lijdt onder het trommelvuur van de pers die de misdaden door religieuzen aan de kaak stelt.  

 

 

 
Copyright: Ton van Reen.
Contact: tonvanreen@planet.nl