Het afscheid van Lucia

Begin september verschijnt HET AFSCHEID VAN LUCIA een kleine historische roman, voor jong en oud. Zoals u wel weet schrijf ik graag boeken die voor jong en oud begrijpelijk zijn, zoals onder meer DE BENDE VAN DE BOKKENRIJDERS, DE LICHTVERKOPER, GESTOLEN JEUGD en CONCERT VOOR DE FÜHRER. En nog veel meer geschiedenisboeken. Ik hou niet van al die leescategorieën. Tegenwoordig zie je kasten vol Young Adult-boeken, vroeger heette dat cross-overs. En daarvoor waren het de ‘boeken voor oudere kinderen.’ Dat was eigenlijk de beste naam, want ik voel me meestal ook maar een oud kind op ontdekkingsreis. Bijvoorbeeld naar het waar gebeurde verhaal van Lucia. En als ik dan alles wat ik over haar heb gevonden bij elkaar heb gezet, heb ik heel veel geleerd over de mensen die in de zestiende eeuw leefden, maar ook heel veel over de mensen van nu.

Het kernverhaal speelt in de zestiende eeuw. Ik heb het eerder geplaatst in het boek met geschiedenisverhalen RIDDERS, ROVERS en RAPALJE. Maar ik heb het nu verder uitgewerkt en naar onze tijd gehaald.

Op de zolder van hun grootmoeder vinden een paar kinderen van een jaar of dertien in een oude kast een stapel schriften, over de familiegeschiedenis, geschreven door de grootmoeder van hun grootmoeder. Ze gaan ze lezen, grootmoeder komt er ook bij, en er gaat een wereld voor hen open. Zo lezen ze dat ze afstammen van een freule van kasteel De Berckt. (U ziet het op het omslag, het kasteel staat er nog steeds. De presentatie is begin september, behoudens corona, in kasteel De Berckt). Maar ze stammen ook af van de koeienmeid van het kasteel en van reizende acteurs. Nu snappen ze dat hun ouders nog steeds rondreizen als muzikanten. Circus, kermis en theater zitten ook bij hen, en bij hun grootmoeder, in het bloed.

Door de schriften te lezen van hun betovergrootmoeder en door de vertellingen van hun grootmoeder, leren ze hoe ze naar zichzelf moeten kijken. Inderdaad: een boek voor jong en oud.

Begin oktober is het weer kinderboekenweek. Dit jaar is het thema geschiedenis. Dus daarom verschijnt HET AFSCHEID VAN LUCIA binnenkort. De uitgever maakt ook een folder waarin al mijn historische boeken voor jong en oud zijn opgenomen.

De prijs van het boek is 12,90. Wie het boek nu bij mij bestelt krijgt het gratis toegezonden. Ook kunt u het boek bestellen bij boekhandel ’t Boekhuis in Venlo. Dan kunt u de boekhandel bezoeken of een mail sturen naar boekhandelaar Paul Seelen. paul_seelen@live.nl. Ook dan krijgt u het boek gratis thuis. Boekhandelaren kunnen het boek vanaf 1 augustus bestellen bij Uitgeverij In de Knipscheer en bij het Centraal Boekhuis.

Trouwens, reisbureau Clio gaat enkele bustochten, met mij als gids, langs kastelen in Noord- en Midden-Limburg organiseren. Daarover hoort u later meer. We wachten nog even met de data, in verband met corona.

Ik wens u alvast veel leesplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *