Biografie

Start
Laatste nieuws
Biografie
Bibliografie
Jeugdboeken
Column
Eerder verschenen
Links 

 

 

Ton van Reen wordt op 30 augustus 1941 in Waalwijk geboren als zoon van een wachtmeester der Rijkspolitie. Hij is het derde van vijf kinderen uit een rooms-katholiek gezin dat drie maanden na zijn geboorte verhuist naar het Limburgse Helden-Panningen.



Hij is tien jaar als zijn vader aan een hartziekte overlijdt.
Na de mulo en militaire dienst is hij werkstudent en komt aan de kost als bouwvakker, zeeman, verpleger en fabrieksarbeider. In deze jaren, doorgebracht in onder andere Amsterdam, Antwerpen, Delft en Frankrijk, voltooit hij de avond-HBS.
In 1965 debuteert Ton van Reen met de gedichtenbundel Voge!s. Zijn eerste roman, Geen oorlog, verschijnt in 1966. Hij bouwt aan een bestaan als free lance-schrijver en radiomedewerker met het schrijven van 32 luisterspelen. In '68 trouwt hij met Corrie Zelen en zette een uitgeverij op van vooral Afrikaanse literatuur. In 1984 stopt hij met zijn werk als uitgever om zich weer volledig aan het schrijven te wijden.



In dat jaar verschijnt ook zijn eerste kinderboek, De toverring (1985), dat een verras-sende wending geeft aan Van Reens schrijversschap. Als in het daarop-volgende jaar de autobiografische roman Het winterjaar bij het publiek en de critici aanslaat, is Van Reens naam definitief gevestigd.
Een stroom van boeken volgt, met als hoogtepunten de roman Roomse meisjes (1990) en de vierdelige jeugdreeks De bende van de bokkenrijders (1986-1994).
In 2001 verschijnt bij Uitgeverij De Geus, tegelijk met de roman Gestolen jeugd; de door Ton van Reen samengestelde bundel gedichten en verhalen over de oorlog getiteld Oorlog, waaraan meer dan zestig Nederlandse schrijvers een bijdrage leverden.

In 2002 verscheen Klein Volk: een studie over de geschiedenis en de cultuur van de ware kabouter met achtergronden, verhalen en illustraties.   Ton van Reen houdt zich al jaren bezig met de geschiedenis en de cultuur van de kleine mens, met name van hen die de zandgronden van Brabant en Limburg als leefgebied hadden. In dit boek rekent hij definitief af met de misverstanden die er nog altijd over de kabouter bestaan. (Uitgeverij De Geus. isbn90-445-0222-0)

Door het succes van de roman Gestolen Jeugd, die zowel door jongeren als door ouderen wordt gelezen, was het gerechtvaardigd een fotoboek uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog en over de leefwereld van de hoofdpersonen in dit boek te laten verschijnen. Album Gestolen Jeugd geeft een inkijk in het dagelijkse leven van de mensen in de jaren veertig van de vorige eeuw. (Kempen Uitgevers. isbn 90-6657-002-4)

In februari 2003 verscheen Achterom Binnen - Limburgers in de twintigste eeuw. De geschiedenis van Limburg, verteld door de Limburgers zelf, aan de hand van hun eigen foto's, afkomstig uit familiealbums en schoenendozen. Ton van Reen selecteerde de foto's, schreef de verhalen op en vulde ze aan met eigen observaties. De titel Achterom Binnen duidt op het gedrag van veel Limburgers om de achterdeur te nemen als men bij dorpsgenoten op bezoek gaat. (Uitgeverij Walburg Pers. isbn 90-5730-228-4)

In 2003 werden de vier jeugdboeken over de bokkenrijders gebundeld in De Bende van de Bokkenrijders. (Uitgeverij De Geus. isbn 90-445-0189-5) Mede door het succes van de tv-serie die van het boek is gemaakt, werd het boek snel herdrukt.

Onlangs verscheen Mosa, zijn eerste prentenboek, met illustraties van Henk Kneepkens. Naast de Nederlandstalige uitgave (Kempen Uitgevers isbn 90-6657-172-1) is er ook een uitgave in de Limburgse taal, in dit geval het Heljes, de taal van het dorp Helden waar hij is opgegroeid. (Uitgeverij TIC   isbn 90-76043-63-9)

 

In 1988 kreeg hij de Halewijn-literatuurprijs van de stad Roermond. Voor zijn kinder- en jeugdboeken kreeg   hij onder meer een gouden ganzenveer, en

(in 1993) de prijs van de Kinder- en Jeugdjury van Belgisch-Limburg. In 2003 werd   hij geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ton van Reen geeft lezingen over eigen werk, maar ook over speciale onderwerpen als de bokkenrijders en de geschiedenis en de cultuur van de kabouter. U kunt contact met hem opnemen door een e-mail te zenden naar info@tonvanreen.nl

Scholen en bibibliotheken die hem willen ontvangen kunnen ook contact opnemen met de Stichting Schrijvers School Samenleving. Huddestraat 7. 1018 HB Amsterdam. Tel: 020-6234923. Fax: 020-4206319. E-mail: r.scheenjes@sss.nl


Ton van Reen woont en werkt in Maasbree en heeft twee zoons en een Afrikaanse pleegdochter.

Meer informatie:

De boeken van Ton van Reen : de roomse boeken, de Franse boeken, de nieuwe boeken, de eerdere boeken, de kinderboeken (Stichting VARIA T, 1992)
Ton van Reen. - In: Nice to meet you : a companion to Dutch & Flemish children's literature / Joke Linders & Marita de Sterck (Dutch Trade Publishers Association; Flemish Book Trade Association, 1993) op pagina [179]
Ton van Reen. - In: Het ABC van de jeugdliteratuur : in 250 schrijversportretten van Abkoude naar Zonderland / Joke Linders, Jos Staal, Herman Tromp, Jacques Vos (Martinus Nijhoff, 1995) op pagina 402-403
Ton van Reen / Casper Markesteijn. - In: Lexicon jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff), op pagina 1-7 (februari 1998)
Ton van Reen / Nelly Vermaat. - In: Schrijver gevonden (Lannoo; Biblion, 1999) op pagina 253-254

 

Terug naar begin
   

 
Copyright: Ton van Reen.
Contact: tonvanreen@planet.nl